Ozorki w sosie musztardowym

Jolanta
Obiad
21.02.2020 9:27
Ozorki w sosie musztardowym

Przepis na ozory w sosie musztardowym podane z gotowanymi ziemniakami i z zasmażanymi burakami. składniki: 4 ozory wieprzowe 3 ziarna ziela angielskie 2 liście laurowe 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 1 płaska łyżeczka soli sos musztardowy: 4 łyżki musztardy sarepskiej (może być mniej w zależności od preferencji) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) 5 łyżek gęstej śmietanki 30% 2 łyżki mąki sól i biały pieprz do smaku Polecam moje przepisy na pyszne ozory w sosie chrzanowym lub z ozory w sosie koperkowym Kiedy ozory zaczną się gotować ściągamy łyżką cedzakową z ich powierzchni szumowiny, dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy do smaku solą. Obrane ozory kroimy w grube plastry i wraz z ugotowaną i pokrojoną w plastry marchewką wrzucamy do sosu. Podajemy ozory z ziemniakami z wody oraz zasmażanymi buraczkami, czy też innym dodatkiem. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek i zagotowujemy, dodajemy musztardę ok. 4 łyżki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy też dla zrównoważenia smaku trochę cukru. Gdy ozorki są dobrze przygotowane rozpływają się w ustach, podaje się do nich sosy, ja robię do nich sos koperkowy, chrzanowy, albo musztardowy. Ozory myjemy, wycinamy ślinianki z obu stron, wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i ustawiamy garnek na gaz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/obiad/ozory-sosie-musztardowym/