Ramen – składniki na wywar: 1 kg żeberek wieprzowych trójkątnych (ważne, by były mięsiste) 2 ćwiartki z kurczaka 2 płaty wodorostu (taki jak wykorzystujemy np. do przygotowania sushi) 2 marchewki korzeń pietruszki plaster selera 80 ml jasnego sosu sojowego 10 ziaren pieprzu ziarnistego pół główki czosnku 3 cebulki dymki (część zieloną zostawiamy na później) kawałek 5 cm imbiru sól – dodajemy na końcu. Z dodatkiem dużej ilości sosu sojowego jest ciemniejszy niż pozostałe odmiany. – rosół na bazie drobiu, czasem z dodatkiem wieprzowiny czy wołowiny. Grzyby shitake to grzyby, które można jeść także na surowo, a więc nie trzeba się obawiać, że nie będą wystarczająco usmażone. Wiadomo, że trzeba bazować na podstawie charakterystycznej dla tej potrawy o której napisałam wyżej, jednak z ramenem jest trochę tak, jak z naszym polskim bigosem. Ramen – przygotowanie składników: W pierwszej kolejności, gdy nastawiamy bulion, także zamaczamy na 6 godzin grzyby. Ze swojej strony mogę napisać, że warto poświęcić niedzielny poranek na przygotowanie tej potrawy i sprawdzić samemu, dlaczego ramen zyskuje tak ogromną popularność na świecie. Ramen to potrawa, w której są rozkochane restauracje na całym świecie, a ludzie, którzy chociaż raz jej spróbują, chcą jeść znów, i znów i znów 🙂 Nazywana jest zupą szczęścia oraz miłości. Gotujemy teraz także jajka przez 6 minut, odcedzamy je, studzimy i obieramy, po czym zostawiamy zanurzone na kilka godzin w sosie sojowym, do momentu, aż będą nam potrzebne. Ramen można podzielić na kilkadziesiąt aż rodzajów – nie bez powodu pisze się o tej zupie książki! Ramen – pozostałe składniki: 3 jajka suszony makaron ramen 200 g kiełki ziarna sezamu szczypior od dymki, która była potrzebna do bulionu suszone grzyby shitake 40 g oliwa do podsmażenia sos sojowy. Jest najjaśniejszą odmianą. – bulion przygotowany na wieprzowych kościach, uważany za najbardziej prawidłową odmianę. Najpopularniejsze odmiany można poznać po kolorze: shio – czyli ramen przygotowany na bazie drobiu i wieprzowiny. Wyjąć mięso na bok, one przyda nam się do podania z zupą, a jarzyny zostawić sobie do innego przepisu (może do jakichś kotlecików jako dodatek?). shoyu – rosół na bazie drobiu, czasem z dodatkiem wieprzowiny czy wołowiny. tonkotsu – bulion przygotowany na wieprzowych kościach, uważany za najbardziej prawidłową odmianę. To nasz dzisiejszy przepis. – czyli ramen przygotowany na bazie drobiu i wieprzowiny. Ramen to japońskie danie składające się z bogatego, długo gotowanego mięsnego rosołu, makaronu ramen oraz dodatków podnoszących smak całości. Dodajemy tutaj np. jajko gotowane (często marynowane w sosie sojowym), kiełki, nasiona, mięso pieczeniowe, warzywa, grzyby shitake i tym podobne, dostosowane do naszego gustu. Ciekawostką, o której warto wspomnieć przy tej potrawie, jest to, że ramen był pierwowzorem wykorzystanym do przygotowania błyskawicznych zupek, tak bardzo dziś popularnych. Ramen to bulion, który uwodzi nie tylko smakiem ale i wyglądem, ponieważ samej zupy tutaj jest mniej niż dodatków. Ramen – gotujemy wywar: W dużym garnku zalać wodą mięso. W miseczkach układać obok siebie: makaron, grzyby shitake, obrane mięso, szczypior, jajko, kiełki, posypać sezamem i całość zalać gorącym bulionem. Gdy wywar się zagotuje, od razu wyjąć wodorosty, by się nie rozpadły w wywarze. Jeżeli zdecydujesz się na tę potrawę to zanim przystąpisz do przygotowania, przeczytaj etapy wykonania przepisu, by zoptymalizować sobie czas pracy. Najbardziej słony wśród odmian, bo zawiera dodatek soli, a także może być lekko żółtawy lub zielonkawy za sprawą wodorostów. Najbardziej słony wśród odmian, bo zawiera dodatek soli, a także może być lekko żółtawy lub zielonkawy za sprawą wodorostów. miso – bulion rybno – drobiowy, doprawiany pastą miso, ma jasny żółtawy kolor. Można dodać także inne, lubiane przez siebie dodatki jak np. pak choy, kukurydzę, por, nori, a także mięso wolno pieczone. Z dodatkiem dużej ilości sosu sojowego jest ciemniejszy niż pozostałe odmiany. Ramen to japońskie danie, chyba jedno z najbardziej rozpoznawalnych u nas w Polsce obok sushi.