Składniki: - 1 sztuka kalafiora (500g) - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 3 jajka - 2 łyżki mąki pszennej - około 300-400 g piersi z kurczaka - 1 awokado - pęczek natki pietruszki - sok z cytryny - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka - po 1 płaskiej łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej, kurkumy - sól, pieprz - olej Wykonanie: Kalafior gotujemy na parze. Awokado obieramy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozgniatamy widelcem na w miarę gładką pastę. Kurczaka kroimy w podłużne paski, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Z ciasta smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z dwóch stron. I dziś mam dla Was jeden z takich właśnie pomysłów: placuszki z kalafiora z grillowanym kurczakiem i awokado. Grillujemy na patelni grillowej z dwóch stron na złoty kolor. Wskazówka: placuszki są bardzo delikatne i dość łatwo się rozpadają, więc najlepiej wykładać małe porcje, aby łatwiej było je przewrócić na drugą stronę podczas smażenia.