Składniki: - 300 g maki pszennej - 300 g twarogu tłustego lub półtłustego - 150 g masła - 3-4 łyżki cukru pudru - 4-5 jabłek - orzechy laskowe - około 20 g czekolady deserowej - sok z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, twaróg i posiekane masło, zagniatamy ciasto. Z ciasta przygotowujemy także oczy: formujemy kulki, wciskamy w nie orzechy laskowe, spłaszczamy u podstawy (aby dało się je przykleić). Co prawda nie obchodzę jakoś szczególnie tej okazji, ale postanowiłam przygotować ciasteczka, które świetnie się sprawdzą dla wszystkich tych, którzy planują halloweenowe przekąski. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25 minut (na złoty kolor). Składamy na pół, w środek wciskamy cząstkę jabłka. Wstawiamy do lodówki na około 20-30 minut. Jabłka obieramy kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne.