Miodownik z jabłkami

Ewelina
Ciasta
19.12.2015 8:11
Miodownik z jabłkami

Składniki

Ciasto miodowe:

3 szkl mąki

kostka margaryny

1 łyżka miodu

jajko

łyżka przyprawy do piernika

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

1/2 szkl cukru

op.cukru wanilinowego Delecta

1/4 szkl gęstej śmietany

Masa jabłkowa:

słoik jabłek prażonych (ok 750g)

2 galaretki wiśniowe

Masa budyniowa:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

1/2l mleka

2 łyżki cukru pudru

kostka miękkiego masła

Polewa kakaowa:

4 łyżki cukru

2 łyżki mleka

3 łyżki kakao

1/4 kostki palmy

1 łyżeczka żelatyny

Dekoracja:

maczek truskawkowy Delecta

maczek mango Delecta

maczek tutti frutti Delecta

Przepis

Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, sodę i cukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić.

Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia.

Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią aby nie zrobił się kożuszek. Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń.

Polewa kakaowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić.

Pierwszy blat ułożyć w foremce, posmarować masą budyniową. Można wstawić do lodówki na chwilę aby masa stwardniała. Na masę wylać tężejącą masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Polać polewą i posypać kolorowymi posypkami Delecta.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną