Tofurnik straciatella z borówkami i jagodami maqui

Przepyszny tofurnik straciatella z borówkami i jagodami maqui, który wygląda obłędnie i skradnie serce nawet tym, którzy są wyznawcami serników! Spróbujcie koniecznie to cudo i nie bójcie się tofu – …

Sałatka z melonem i burratą z chipsami z prosciutto

Kolejna propozycja na letnią, orzeźwiającą sałatkę – sałatka z melonem i burratą z chipsami z prosciutto to bardzo fajna propozycja, kiedy upał męczy i nic się nie chce. Spróbujcie koniecznie …

Sałatka z arbuzem i halloumi w kolendrowym sosie

Jedno z moich ulubionych połączeń letnich – intensywny smak owczego sera i orzeźwiający arbuz. Ta sałatka z arbuzem i halloumi w kolendrowym sosie z dodatkiem awokado to kwintesencja lata – …

Sałatka z arbuzem i mango idealna na grilla

Idealna na sezon grillowy, ale też i bez grilla wciąga – na lato doskonała, bo orzeźwia i nawadnia! Sałatka z arbuzem i mango z dodatkiem melona, kukurydzy, czerwonej papryki, soczystych …

Smoothie bowl z awokado i matchą

Letnie, pyszne, super zdrowe, a niemal deserowe śniadanie – obłędne zielone smoothie bowl zawokado i matchą – czyli owocowy mus z bananów i awokado. Można go podawać z ulubionymi dodatkami …

Wytrawny dutch baby ze szparagami i pomidorkami pieczonymi

Mam w sobie coś takiego, że pomimo wielkiej miłości do słodkiego, to rzeczy zwykle się ze słodkim smakiem kojarzące zdecydowanie wolę w wersji na wytrawnie! Gofry, naleśniki, placuszki – dajcie …

Pełnoziarniste bułki do burgerów

Pyszne i proste pełnoziarniste bułki do burgerów – ja użyłam mąki orkiszowej, ale możecie także wykorzystać pszenną. Robi się je szybko – ciasto rośnie łącznie tylko 2 godziny! Gotowe można …

Kanapka po azjatycku z boczniakami i piklami

Lubicie azjatyckie smaki? Ja uwielbiam! 🥰 Tymi smakami można podkręcić wszystko, nawet zwykłą kanapkę – przykładem jest ta boska wegańska kanapka po azjatycku z boczniakami i piklami z majonezem Sriracha. …

Wegańska tarta z rabarbarem i kremem budyniowym

Pyszna Wegańska tarta z rabarbarem i kremem budyniowym, przypominającym w smaku krem pattisiere. Idealna na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego! Kruchy spód, kremowe nadzienie i kwaskowaty rabarbar z chrupiącymi migdałami to jest …

Naleśniki gryczane z jajkiem i szparagami - galettes bretonnes

Doskonałe naleśniki gryczane z jajkiem i szparagami, z roztapiającym się serem żółtym i świezym czosnkiem niedwiedzim. To taka wariacja na temat klasycznych bretońskich galettes completes z szynką i serem (inną, …

Risotto z porem i cukinią

Risotto to jedno z moich ulubionych obiadów – zmieniam tylko składniki w zalesności od sezonu, bazując wciąż na tej samej technice. Kremowe, z lekko al dente ugotowanym ryżem (ważne!), cudownie …

Sernik matcha z musem mango na kokosowym spodzie

Ten sernik matcha z musem mango jest doskonały. Kokosowy bezowy spód, kremowy sernik – cudownie zielony dzięki dodatkowi matchy i mus z dojrzałego mango. Musicie spróbować! Z dodatku matchy możecie …

Torcik malinowa chmurka

Torcik malinowa chmurka, który przygotowałam na urodziny kogoś dla mnie bardzo ważnego, kto cały czas powtarzał, że jego ulubione ciasto to malinowa chmurka właśnie. Ale miał być tort! Więc czemu …

Różowy smoothie bowl z wiśniami i pitają

Zawsze mam w zamrażarce jakieś zamrożone banany (kroję je w mniejsze kawałki, wkładam do woreczka i mrożę) i inne owoce – można z nich potem zrobić pyszne bananowe lody albo …

Pizza śniadaniowa z jajkiem i awokado

Synonim comfort food tak, że bardziej się nie da – pizza na śniadanie! I nie, nie mam tutaj na myśli odgrzewanej wczorajszej pizzy z pizzeri – ta pizza śniadaniowa z …

Wegetariańska lasagne z gorgonzolą i szpinakiem z porem

Nie znam nikogo, kto nie lubi lazanii! Tym razem proponuję Wam jednak bardziej warzywną jej wersję, bez mięsa, za to pełną cudownie przeplatających się smaków i aromatów – wegetariańska lasagne …