Tarta limonkowa z bezą szwajcarską

Mikołaj
Desery
09.02.2019 13:45
Tarta limonkowa z bezą szwajcarską

Składniki na lime curd: 30g wody 6g żelatyny 160g soku z limonki 150g jaj 100g żółtka 100g cukru 110g masła skórka starta z jednej limonki Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Składniki na ciasto kruche: 145g masła 1 duże jajo 100g cukru pudru 40g mąki migdałowej 300g mąki pszennej typ 450 25g mąki ziemniaczanej 2g soli Cukier puder, mąkę migdałową, pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę. Składniki na bezę szwajcarską: 150g białka 200g cukru szczypta soli 10g soku z limonki skórka starta z połowy limonki Białka, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w szklanej misce nad kąpielą wodną. Pieczemy w 170ºC przez około 60 minut – 30 minut z obciążeniem, następnie je zdejmujemy i pieczemy przez 30 minut do uzyskania złotego koloru. Jajka, żółtka, cukier i sok z limonki umieszczamy w garnku (najlepiej z podwójnym dnem), a następnie zagotowujemy. 🙂 Moja nieobecność była spowodowana miesięcznym stażem w jednej z gdańskich cukierni przez co niestety nie miałem czasu na prowadzenie bloga. 😀 Tym razem zaprezentuję Wam tartę na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów, aromatycznego curdu limonkowego oraz puszystej i delikatnej bezy szwajcarskiej… Pycha! Zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki oraz wcześniej namoczoną żelatynę. Następnie do przestudzonego curdu dodajemy skórkę startą z jednej limonki i mieszamy. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stwardniało.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/tarta-limonkowa-z-beza-szwajcarska/