Seromak na kruchym spodzie z bakaliami

Mikołaj
Boże Narodzenie
06.12.2018 16:02
Seromak na kruchym spodzie z bakaliami

Składniki na masę makową: 600g maku mielonego 260g cukru 4 jajka 100g rodzynków 100g żurawiny suszonej 100g orzechów włoskich, posiekanych 50g migdałów bez skórki, posiekanych 100g daktyli 100g suszonych moreli 4 łyżki zmielonych biszkoptów 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego Suchy mak umieszczamy w dużym garnku, lub misce, a następnie zalewamy gorącą wodą do przykrycia. Składniki na masę twarogową: 1kg twarogu w wiaderku firmy Piątnica (najlepiej tej firmy, mają twaróg bardzo dobrej jakości) 300g drobnego cukru 150g masła 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej skórka starta z jednej pomarańczy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru szczypta soli 125 g masła, schłodzonego 1 żółtko Mąkę pszenną, cukier puder i szczptę soli umieszczamy na stolnicy, mieszamy. Seromak – czyli świetne połączenie delikatnego i kruchego sernika o smaku pomarańczowym z pyszną masą makową z dużą ilością bakalii takich jak: suszone morele, daktyle, żurawina, rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Po tym czasie, ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 39×22, a następnie dokładnie je nakłuwamy widelcem po to, żeby ciasto podczas pieczenia nam nie wyrosło, ani nie powstały żadne wybrzuszenia. Gdy nasze składniki są już wstępnie połączone, szybko zagniatamy ciasto, a następnie owijamy folią aluminiową lub spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem do momentu, aż nabierze jasnej barwy i stanie się puszyste. Żółtka ucieramy wraz z cukrem do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy. Wykładamy na masę serową, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez około 65-70 minut. Wykładamy na podpieczony kruchy spód i odstawiawmy do momentu przygotowania masy twarogowej. Orzechy włoskie, migdały, daktyle oraz suszone morele kroimy na mniejsze kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/seromak-na-kruchym-spodzie-z-bakaliami/