Dietetyczny lemon curd

Dorota
Desery
04.02.2019 22:23
Dietetyczny lemon curd

Dietetyczny lemon curd czyli krem cytrynowy Składniki: 2 łyżki oleju (kokosowy albo rzepakowy) 7 łyżek erytrolu (0 kalorii!!) – możecie też użyć ksylitolu lub cukru 2 cytryny 2 żółtka 2 jajka Lemon curd świetnie smakuje również z goframi, naleśnikami, placuszkami, jako dodatek do jogurtu z granolą i owocami, jako smarowidło do chleba. Ale da się – dlatego też stworzyłam ten dietetyczny lemon curd czyli krem cytrynowy bez masła i bez cukru. Wyobraźcie sobie sernik matcha z wartswą lemon curdu i malinami..niech już przyjdzie lato, bo właśnie mam ochotę taki zrobić! W miseczce rozgrzewamy olej, dodajemy skórkę z cytryny, erytrol i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia erytrolu. Ścieramy skórkę z cytryn na tarce i wyciskamy z nich sok. Idąc tropem filozofii zerowaste, z pozostałych białek możecie zrobić bezy, które wypełnione tym kremem cytrynowym nie będą zabijały swoją słodyczą. Świetnie smakuje w połączeniu z malinami, więc na lato będzie jak znalazł. I oczywiście wszystko jest dla ludzi i czasami zjem sernik na spodzie oreo, ale ogólnie staram się raczej unikać białego, rafinowanego cukru. Lemon curd to magiczny sos cytrynowy ( a właściwie krem), który ma ogromnie wiele zastosowań. Do osobnej szklanki wbijamy żółtka (z kolejnych 2 jajek). W ten sposób uzyskujemy kąpiel wodną, w której przygotowujemy krem. Dokładnie mieszamy i dodajemy sok z cytryny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/dietetyczny-lemon-curd-czyli-krem-cytrynowy/