Muffiny drobiowe ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Ewa
Obiad
23.11.2017 8:35
Muffiny drobiowe ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Na 9 muffinów: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie pojedyncza pierś z kurczaka i 3 udka bez skóry i kości) około 100 g świeżego szpinaku 4-5 suszonych pomidorów garść prażonych pestek dyni 1 jajko 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 50 g tartego drobno sera cheddar granulowany czosnek sól, pieprz Szpinak myjemy. Formę na muffiny delikatnie natłuszczamy olejem (świetnie sprawdza się w tym celu silikonowy pędzelek lub po prostu na dno foremki wlewamy olej i rozprowadzamy go z pomocą ręcznika papierowego). Do przygotowania muffinów wykorzystałam oprócz kurzęcej piersi, mielone mięso z udek bez skóry i kości – tej odrobiny tłuszczyku, która się na nich znajdowała nie usuwałam. Przypominam też, że moi czytelnicy na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymają 10% rabatu na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.). Dodajemy szpinak z cebulą, pokrojone na mniejsze części suszone pomidory, ser cheddar, prażone pestki dyni oraz jajko. Fajnie prezentuje się na półmisku i myślę, że może stanowić świetny pomysł nawet na imprezową przekąskę. Mięso przygotowane w ten sposób smakuje i na ciepło i na zimno. Nie dość, że nietypowo wyglądają, to jeszcze są zdrowsze, bo przygotowane z chudego mięsa i pieczone w piekarniku. Dodatki można wybierać dowolne – u mnie dziś szpinak, suszone pomidory, pestki dyni i ser cheddar. Zimny szpinak przekładamy na deskę i drobno siekamy.