Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie : 300 g świeżych fig (4-5 sztuk) ( u mnie mrożone) lub 450 g suszonych 100 g jasnego #cukiertrzcinowy #Diamant 100 ml ciemnego rumu 70% 5 szt goździków 1 łyżka rozmarynu sok z 1/4 cytryny 50 ml octu balsamicznego Ponadto: 2 łyżki mleka 3 łyżki jasnego cukru trzcinowego #Diamant Wykonanie : 1. Figi mrożone umieszczamy w rondlu o grubym dnie zasypujemy cukrem dodajemy goździki oraz wlewamy rum. Pieczmy przez 5 minut w 220 st C następnie obniżamy temperaturę do 180 st C i pieczemy jeszcze od 8 do 10 minut. W przypadku suszonych fig zalewamy je uprzednio odrobiną wrzątku i odstawiamy na ok.5 minut pod przykryciem następnie wykonujemy czynności opisane powyżej. Przed wstawieniem do nagrzanego do 220 st C piekarnika smarujemy pierożki mlekiem i obficie posypujemy jasnym cukrem trzcinowym. Całość smażymy do momentu aż owoce puszczą soki i wyraźnie ściemnieją trwa to ok. 10 minut. 4. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i wykrawamy okręgi o średnicy ok.8 cm. Miło mi jest was poinformować, że przepis zdobył główną nagrodę w wyżej wymienionym konkursie.