Z camembert i żurawiną Czas wykonania: 2 h 30 min – 3 h Ilość porcji: 16 mini pizzerinek (4 smaki po 4 sztuk) Składniki: Ciasto: 500 g mąki 25 g drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek): 250 g pomidorów (2 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soku z cytryny Pesto z rukoli: 50 g rukoli 20 g orzechów włoskich 4 -6 łyżek oliwy 40 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku szczypta soli I. Pizza z boczkiem: 150 g boczku ½ cebuli 50 g sera żółtego II. Pizza z szynką parmeńską i rukolą: 80 g szynki parmeńskiej (4 – 8 plastrów) 30 g rukoli 1 kulka sera mozzarella IV. Pizza z camembert i żurawiną: 120 g sera camembert 30 g sera mozzarella 30 g sera pleśniowego 50 g sera wędzonego 40 g orzechów włoskich żurawina w słoiku Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut. Następnie na 4 z tych spodów wyłożyć podane składniki na pizzę z boczkiem, a na kolejne 4 wszystkie składniki (oprócz rukoli) podane do pizzy z szynką parmeńską i rukolą. Kolejne 8 spodów wysmarować pesto z rukoli i ponownie na 4 spody wyłożyć składniki na pizzę z dynią i cebulą, a na ostatnie 4 spody pozostały mix serów oraz orzechy (pomijając żurawinę). Po upieczeniu na pizzę z szynkę parmeńską wyłożyć rukolę, a pizzę z camembertem udekorować żurawiną. Pizza z dynią i cebulą 200 g dyni 1 czerwona cebula ½ kulki sera mozzarella ½ łyżeczki cukru lub miodu III. Wersja z szynką parmeńską i rukolą: Ser mozzarella pokroić w plastry, plastry szynki zwinąć w ruloniki. Mini pizza w 4 smakach (wersja III) to wielka uczta, czyli przepisy na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:) Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty (sos można zmiksować za pomocą blendera na gładka konsystencję). Cebulę pokroić w krążki i smażyć na patelni z dodatkiem oleju. Ciasto wyrabiać powoli przez około 15 minut, a następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce). Smażyć boczek i cebulę na patelni, do czasu aż tłuszcz z boczku się wytopi i całość się ładnie przyrumieni. Wersja z dynią i cebulą: Dynię obrać, wydrążyć środek i pokroić na cienkie plastry. Pesto z rukoli: Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie. W moździerzu (lub blenderze) utrzeć rukolę z orzechami i czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę. Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.