Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g szpinaku mrożonego 350 g serów (mozzarella, wędzony, gouda itp.) 3 – 4 ząbki czosnku łyżka masła 12 płatów makaronu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sos beszamelowy: 1 jajko 35 g masła (1/6 kostki) 2 łyżki mąki 350 g mleka 150 g sera żółtego ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli Na spół naczynia ułożyć 3 płaty makaronu, następnie połowę mieszanki serów, kolejne 3 płaty makaronu, mix serów i na górę ułożyć ostatnią warstwę makaronu, wszystko polać gorącym sosem beszamelowym i położyć 4 plastry masła. Dodatkowo: 4 plastry masła Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle przez 5 minut, żeby odparowała z niego woda. Na koniec wymieszać całość z połowę startego sera i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Całość ułożyć warstwowo z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą (forma najlepiej 20 x 30 cm).