Kopiec kreta

Sylwia
Ciasta
21.11.2017 9:05
Kopiec kreta

Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 kawałków Składniki: Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ½ kostki masła ¾ szklanki mąki pszennej (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki cukru pudru 100 g czekolady mlecznej Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy da radę przygotować je własnoręcznie 🙂 Dodatkowo: 6 sztuk bardzo dojrzałych bananów średniej wielkości Przygotowanie: Ciasto : Masło rozpuścić w garnku i wystudzić. Białka ubić na sztywno, można dodać szczyptę soli. Chyba nie muszę pisać o cieście Kopiec kreta zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów. Na spód ciasta wyłożyć banany (można je lekko skroić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Wystudzony biszkopt przekroić na pół górną odłożyć, a spód delikatnie wybrać za pomocą łyżki, tworząc w cieście wgłębienia (krok 14.). kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać wymieszany usztywniacz z cukrem pudrem. Pozostałe ciasto pokruszyć na górę i lekko docisnąć do ciasta, tak żeby się nie osypywało.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/kopiec-kreta/