Piernik przekładany powidłami

Aleksandra
Ciasta
20.11.2017 9:26
Piernik przekładany powidłami

Składniki na ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 120 g masła 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka miodu, płynnego 1 szklanka kefiru lub maślanki 1/4 szklanki kakao 1,5 łyżki przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Ponadto: około 450 g powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. UWAGA : Ciasto najprawdopodobniej urośnie z lekkim wybrzuszeniem, polecam je wyrównać ścinając te wybrzuszenie, aby piernik miał w miarę równy wierzch, dzięki czemu polewa nie będzie spływać i będzie się po prostu ładniej prezentował. Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem do otrzymania bardzo jasnej i bardzo puszystej masy ( należy ubijać minimum 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). * jeżeli ciasto ma być wykonane w większej formie, o wymiarach bardziej standardowych - około 25 x 35 cm, ilość składników należy zwiększyć o 1,5 porcji Po upieczeniu ciasto wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Jeśli jeszcze nie wiecie jaki piernik upiec na Boże Narodzenie, lub czy w ogóle upiec, to mam nadzieję, że właśnie pomogłam rozstrzygnąć ten dylemat ;). Odłożyć 3 - 4 łyżki gorących powideł, resztę wyłożyć na jeden z piernikowych blatów. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Ciasto przelać do formy o dolnych wymiarach około 22,5 x 27,5 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Zredukowałam tylko ilość cukru ( co często czynię gdy korzystam z czyichś przepisów ) i wg mnie po tej modyfikacji jest idealnie. Piec w temperaturze 170°C przez około 35 minut, do suchego patyczka. Ciasto odstawić w chłodne miejsce ( niekoniecznie do lodówki ) do całkowitego stężenia polewy. Z dużą ilością miodu, pachnący korzennymi przyprawami, intensywny w smaku. Zagotować i od momentu zagotowania gotować/smażyć je przez około 5 - 8 minut, nie zaprzestając mieszania. Przełożony powidłami śliwkowymi, które moim zdaniem z piernikiem tworzą duet doskonały, a wszelkie kremy czy masy marcepanowe mogą się schować. Dodać suche składniki oraz kefir lub maślankę i wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego, bezgrudkowego ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2016/11/piernik-przekadany-powidami.html