Składniki: olej do smażenia ok. 1/2 szklanki mąki pszennej Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z dwóch filetów powinniśmy otrzymać 8 kawałków. Dlatego mam dzisiaj przepis na danie idealne na tę porę roku...filety z kurczaka w sosie marchewkowo-pomarańczowym z imbirem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Podsmażone kawałki kurczaka również przenosimy na patelnię z marchewką i wlewamy bulion tak, aby całe mięso było pod wodą. Do składników na patelni wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Po tym czasie, wyciągamy mięso z patelni na talerz. Bardzo lubię to danie ze względu na wyjątkowy smak i aromat, ale najważniejsze dla mnie jest to, że porządnie rozgrzewa!