Masa śmietanowa 600 g śmietany kremówki 36% 1 śmietanfix 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) Śmietanę wraz z cukrem ubić na sztywno, a na koniec dodać śmietanfix i zmiksować. Masa serowa niebieska 1 kg sera wiaderkowego 2 niebieskie galaretki 3/4 szklanki cukru pudru (lub według własnego smaku) Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Dodatkowo 1 niebieska galaretka 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 g śmietany kremówki Cukier puder do smaku Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Galaretkę rozpuścić w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzoną wlać na ciasto. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego. Ser zmiksować z cukrem, a następnie z tężejącą galaretką. Na zdjęciach filiżanka ze sklepu tarka i miarka. Wiadomo iż smerfy są niebieskie tak jak właśnie to ciasto. :)