Ciasto Kostka Orzechowa

Ewelina
Ciasta
17.11.2017 14:41
Ciasto Kostka Orzechowa

Składniki

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 proszek do pieczenia
1/4 szklanki cukru pudru
2 zółtka
100 gram masła
Składniki na masę orzechową:
60 gram masła
1/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
150 gram orzechów włoskich
Składniki na masę budynową:
4 żołtka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
250 mililitrów mleka (odlewamy 50 ml do budyniu)
120 gram cappuccino orzechowego
250 gram masła
Dodatkowo:
1 opakowanie krakersów
kakao

Rozmiar blachy: 24cmx28cm

Przepis

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do miski. Następnie dodajemy dwa żołtka, masło i wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i ostawiamy na 15 minut do lodówki.

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #1

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #2

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #3

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #4

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #5

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #6

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #7


W międzyczasie w garnku roztapiamy masło z dodatkiem cukru oraz dwoma łyżkami miodu. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy orzechy. Tak przygotowane orzechy podsmażamy w garnku jeszcze przez kilka minut.

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #8

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #9

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #10

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #11


Po wyciągnięciu z lodówki ciasto nakuwamy za pomocą widelca i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po upieczeniu na ciasto wylewamy naszą masę z orzechów. Całość odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #12

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #13


W misce miksujemy żołtka z dodatkiem cukru. W międzyczasie cały czas miksując dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki mąki pszennej oraz niewielką ilość mleka (ok. 50 ml). Pod koniec miksowania dodajemy 120 gram cappuccno w proszku. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #14

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #15

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #16

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #17

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #18
Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #19

W garnku doprowadzamy do wrzenia pozostałe mleko następnie wlewamy do niego roztwór na budyń. Całość dokladnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy budyniowej. Tak powstałą masę odstawiamy do ostudzernia.
W garnku miksujemy masło następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #20

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #21

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #22

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #23

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #24

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #25

Całosć dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto z warstwą orzechów.

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #26

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #27

Na masę budyniową wykładamy krakersy, które następnie posypujemy kakao.

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #28

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #29

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #30

Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin. I gotowe.
Życzymy smaczego.

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #31

Zdjęcie Ciasto Kostka Orzechowa #32

Inspiracją był przepis z genialnego bloga:

http://zjemto.blox.pl/2014/12/Kostka-orzechowa.html