Składniki
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 proszek do pieczenia
1/4 szklanki cukru pudru
2 zółtka
100 gram masła
Składniki na masę orzechową:
60 gram masła
1/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
150 gram orzechów włoskich
Składniki na masę budynową:
4 żołtka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
250 mililitrów mleka (odlewamy 50 ml do budyniu)
120 gram cappuccino orzechowego
250 gram masła
Dodatkowo:
1 opakowanie krakersów
kakao
Rozmiar blachy: 24cmx28cm
Przepis
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do miski. Następnie dodajemy dwa żołtka, masło i wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i ostawiamy na 15 minut do lodówki.
W międzyczasie w garnku roztapiamy masło z dodatkiem cukru oraz dwoma łyżkami miodu. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy orzechy. Tak przygotowane orzechy podsmażamy w garnku jeszcze przez kilka minut.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto nakuwamy za pomocą widelca i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po upieczeniu na ciasto wylewamy naszą masę z orzechów. Całość odstawiamy do ostudzenia.
W misce miksujemy żołtka z dodatkiem cukru. W międzyczasie cały czas miksując dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki mąki pszennej oraz niewielką ilość mleka (ok. 50 ml). Pod koniec miksowania dodajemy 120 gram cappuccno w proszku. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
W garnku doprowadzamy do wrzenia pozostałe mleko następnie wlewamy do niego roztwór na budyń. Całość dokladnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy budyniowej. Tak powstałą masę odstawiamy do ostudzernia.
W garnku miksujemy masło następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
Całosć dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto z warstwą orzechów.
Na masę budyniową wykładamy krakersy, które następnie posypujemy kakao.
Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin. I gotowe.
Życzymy smaczego.
Inspiracją był przepis z genialnego bloga: