Potrzebne składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 80 g cukru 200 ml mleka 3 (2%) 3 żółtka jaj 1 opakowanie cukru wanilinowego 80 g masła 1/4 łyżeczki soli Kruszonka 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka cukru Do posmarowania 1 całe jajko + łyżka wody Chałka z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Przyznam się że ja chałkę lubię również np. z wędliną – taki bzik na połączenie słodkiego pieczywa z wytrawnym dodatkiem. Zostawiamy do wyrośnięcia, koło 40 min., smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy kruszonką zrobioną z ręką zagniecionych składników. Zostawiamy w ciepłym miejscu. 3 żółtka jajek miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Sposób wykonania Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy ciepłe mleko (ok.35-40 stopni) i łyżkę mąki. Nakładamy warkocze na siebie – grubszy na płaski, formując chałkę i zawijając końce pod spód. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Robiąc tę na zdjęciu, dałem zdecydowanie za mało kruszonki w przepisie dałem trochę więcej, ale możecie dopasować jej ilość do własnego gustu. Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą część na 3. Miękka posmarowana masłem z miodem lub dżemem na wierzchu…