Zakwas chlebowy żytni

Zakwas chlebowy żytni

Odłóż np. 3-4 łyżki zakwasu do nowego słoika i możesz powtórzyć proces dokarmiania w celu wyrośnięcia zakwasu na kolejny chleb. Dzień 1: Np. godz. 9 rano - wsyp do słoika 1/2 szkl. (70 g.) mąki i wlej 1/2 szkl. mąki żytniej razowej (350 g.) 2 szkl. Odstaw w ciepłe zacienione miejsce (25-27°C) na 12 godzin. Składniki: (na prawie pełny słoik litrowy) 2,5 szkl. Tam zostanie uśpiony i może czekać na dokarmianie za 1-2 tygodnie. mąki i 1/2 szkl. Przed dokarmianiem musisz jednak wyciągnąć go z lodówki kilka godzin wcześniej, aby ogrzał się do temp. pokojowej. Dzień 3: To samo - dokarmianie po pól szkl. Wieczorem dokarm 1/2 szkl. Dzień 2: Po 12 godzinach (9 rano) dokarm zakwas.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2017/11/zakwas-chlebowy-zytni.html