Bigos

Obiad
15.11.2017 18:33
Bigos

Składniki: 4 kg kapusty kiszonej 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki) 1,3 kg kiełbasy około 15 sztuk grzybów suszonych około 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek 1 duże jabłko 2 cebule olej do smażenia Przyprawy: olej do smażenia Przyprawy: 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 5 ziaren jałowca Sposób wykonania: Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (np. na noc). Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i smażymy na złoty kolor. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i smażymy na złoty kolor. Następnie na tej samej patelni obsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty. Następnie na tej samej patelni obsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty. Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Bigos gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Bigos gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby tak aby kapusta nie przywarła do dna.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qchniapoprostu.blogspot.com/2016/11/bigos.html