SKŁADNIKI 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki żytniej razowej 220 g aktywnego zakwasu żytniego 380 ml wody 2 rozmiażdżone ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli 70 g pestek dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki (oprócz pestek dyni) mieszamy w misce przy pomocy drewnianej łyżki. Chleb pieczemy w nagrzanym do 195°C piekarniku przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 185°C i pieczemy przez kolejne 20 minut. Chleb pieczemy w nagrzanym do 195°C piekarniku przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 185°C i pieczemy przez kolejne 20 minut. Siekacz i obierak do czosnku Ambition Smaczny chleb z mąki razowej pszennej i żytniej z dodatkiem czosnku przed pieczeniem posypałam nasionami dyni, która zawsze kojarzy mi się z jesienią. Przepis bierze udział w konkursie Zdrowa jesień na talerzu Wszystkie składniki (oprócz pestek dyni) mieszamy w misce przy pomocy drewnianej łyżki. Najważniejsze jednak jest to, że pieczywo razowe z przewagą mąki żytniej przygotowywane na zakwasie jest zdrowe, więc pieczmy często domowy chleb i jedzmy go na zdrowie! Formę z ciastem chlebowym przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce. Formę z ciastem chlebowym przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce. Nasiona dyni pieczone na chlebie niejednolicie zmieniają kolor przez co część lekko zmienia zielony odcień, a część nabiera pomarańczowej i brązowej barwy o różnych odcieniach.