Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Justyna
Obiad
14.11.2017 20:25
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Pyszna propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień :) Składniki: - 1 główka kapusty włoskiej - 2 woreczki kaszy gryczanej - 3 garście suszonych grzybów leśnych - 2 średniej wielkości cebule - 1 jajko - sól, pieprz do smaku - woda z namoczonych grzybów - 100ml śmietanki 30% - 100ml wody - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku Przygotowanie: - Suszone grzyby zalewamy 400ml gorącej wody, odstawiamy na minimum 2 godziny. - Grzyby odsączamy z wody, w której się moczyły ( wody nie wylewamy ! ), kroimy na małe paseczki. - W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Sos grzybowy - Gotujemy wodę z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka. Dorzucamy do cebuli pokrojone grzyby, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny. - Na dnie wysokiego, dużego garnka układamy umyte liście, które odłożyliśmy na samym początku. - Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na później.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.niepieprz.pl/golabki-z-kasza-gryczana-i-grzybami/