Naczynie stawiamy na palniku i cały czas mieszając, podgrzewamy na średniej mocy (w przypadku obu kremów warto przygotowywać je dłużej, w niższej temperaturze, tak żeby z jajek nie zrobiła się jajecznica). Wersja I, klasyczna: 2 jajka 2 żółtka 3 małe lub 2 średniej wielkości cytryny 160 g drobnego cukru 80 g masła Cytryny szorujemy, przelewamy wrzącą wodą. Naczynie stawiamy na palniku włączonym na średnią moc i podgrzewamy, cały czas mieszając (można też przygotować w tzw kąpieli wodnej). Wersja II (około 240 g): 2 jajka 2 żółtka 180-200 g cukru 3 cytryny 1 Wówczas nie sądziłam jednak, że w tak prosty sposób można go sobie przygotować w domu. Od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, cały czas mieszając – do zgęstnienia. Lemon curd można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez około 7 dni. Tak jak ze wszystkim, tak i lemon curd można przygotować dwojako – z masłem lub bez niego. Dodajemy cukier, masło pokrojone na mniejsze części oraz skórkę i sok z cytryny. Następnie dodajemy skórkę oraz sok ze sparzonych, wyszorowanych 3 cytryn oraz cukier i mąkę ziemniaczaną. Od momentu zagotowania, mieszamy cały czas i gotujemy jeszcze chwilę, do zgęstnienia (krem zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeniu). czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Do rondelka wbijamy jajka oraz żółtka.