Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 200 g mąki pszennej (9-10 łyżek) 150 ml mleka (7 łyżek) 1 jajko 15 g świeżych drożdży 15 g masła ¼ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki cukru Nadzienie: 40 g miękkiego masła 4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej pietruszki Dodatkowo: jajko do nasmarowania Przygotowanie: Piec 20 minut w 180 stopniach (5 minut przed końcem pieczenia przełączyć piekarnik na funkcję górnego pieczenia i zwiększyć temperaturę na 250 stopni, żeby bułeczki się zarumieniły). Podzielić ciasto na 12 części i uformować podłużne bułeczki, wyłożyć je na papier do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na kolejne 20 – 30 minut. Ciasto posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Bułeczki z czosnkiem i pietruszką to lekko czosnkowe pszenne bułeczki z dużą ilością pietruchy.