Składniki: 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 10 pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plastry lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 1/2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu sól Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej masło z 1 łyżką oleju, włóż cebulę i podsmaż przez około 5 minut do zeszklenia. English version Potato mushroom hash (4 servings) Ingredients: 4 medium potatoes, peeled and cubed 10 mushrooms, sliced 1 onion, sliced 2 garlic cloves, finely chopped 1 tbsp smoked paprika 1 1/2 tbsp vegetabe oil 1/2 tbsp butter 1/2 tsp chopped fresh rosemary salt, to taste Preparation: Jeżeli jesteś fanem ziemniaków innych niż puree, polecam także moje kremowe ziemniaki z grzybami, ziemniaki zapiekane z grzybami i serem, czy ziemniaki zapiekane z buraczkami. Add the potatoes and cook few minutes on high until the potatoes start to develop the golden crust. Season with the salt, rosemary and paprika, add garlic, reduce the heat, cover, and cook about 10-12 minutes, stirring occasionally, until almost soft. Pyszne, chrupiące i rumiane ziemniaki smażone z grzybami, doprawione od serca ziołami z pewnością świetnie wkomponują się w każde danie główne! Dopraw solą, rozmarynem i papryką, dodaj czosnek, zmniejsz ogień, przykryj i smaż około 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zmiękną. In a large pan melt the butter with 1 tablespoon oil and cook the onions for about 5 minutes, until soft. Dodaj ziemniaki i smaż przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.