Składniki: 1 banan 190 g jogurtu naturalnego 5 łyżek syropu z czarnego bzu z dodatkiem fruktozy – do nabycia w zdrowosmacznie.pl Przygotowanie: W misie blendera z nożami miksujemy obranego banana z naturalnym jogurtem. Syrop z czarnego bzu ma działanie przeciwwirusowe, podnosi odporność organizmu na infekcje, zaleca się go jako środek wspomagający leczenie w przypadku takich schorzeń jak: przeziębienie, zapalenie oskrzeli, zapalenie gardła, zapalenie krtani, grypa, zapalenie migdałków. Resztę miksujemy z 5 łyżkami syropu z czarnego bzu i ostrożnie wylewamy na jasną warstwę. Dziś zapraszam Was na pyszny warstwowy koktajl z syropem z czarnego bzu. Do przygotowania mojej koktajlowej buteleczki użyłam syropu z czarnego bzu z dodatkiem fruktozy. Sok z tych owoców podaje się jako środek witaminizujący i wzmacniający na co dzień, podczas choroby, jak tez w okresach tzw. stanów ozdrowieńczych. Taki syrop możecie nabyć na zdrowosmacznie.pl Czy wiedzieliście, że “owoce czarnego bzu działają łagodnie moczopędnie, a także silnie odtruwająco na organizm. Soki i wyciągi z czarnego bzu pomagają przy zatruciach pokarmowych, są polecane tez przy skąpomoczu oraz zaparciach. 😉 Osobiście próbowałam go dopiero pierwszy raz, ale… na pewno nie ostatni 😉 Baton tworzony jest ręcznie z najlepszej belgijskiej czekolady 70%. W medycynie ludowej czarny bez w postaci soku, nalewki czy syropu stosowano jako środek lekko napotny przy przeziębieniach i gorączce.