Przepis
Składniki:
-opakowanie krewetek królewskich
-3-4 ząbki czosnku
-łyżka soku z limonki
-3 łyżki oleju sezamowego
-3 łyżki sosu sojowego
-1,5 łyżka octu winnego
-sos chili według własnych preferencji, daję 1-2 łyżki
- wrapery- azjatyckie cienkie ciasto (papier) ryżowa/e, można kupić w większości supermarketów
-sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrozić, lecz nie całkowicie. Wszystkie składniki - oprócz ciasta i krewetek oczywiście - wymieszać, do czosnku najlepiej użyć wyciskarki. Zamarynowac krewetki na co najmniej godzinę, następnie zawinąć 2/3 w ciasto ryżowe, tak żeby ogonek wystawał. Ja osobiście solę odrobinkę ciasto. Smażyć na rozgrzanych oleju, najlepiej w frytkownicy, do uzyskania złotego koloru ciasta i odpowiedniego koloru krewetek.