Krewetki w tempurze

Ewelina
20.02.2014 18:14
Krewetki w tempurze

Przepis

Składniki:

Krewetki królewskie, surowe (szare), oczyszczone

Olej do smażenia, np. arachidowy

Na tempurę:

¼ szklanki skrobi kukurydzianej + 1 łyżeczka

¼ szklanki mąki pszennej + 1 łyżeczka

½ jajka, roztrzepanego

1/3 szklanki zimnej gazowanej wody + 1-2 łyżki

Do podania:

Tajski słodki sos chili

Wykonanie:

Obie mąki przesiać do miski, dodać jajko i 1/3 szklanki wody, roztrzepać. Jeśli masa będzie za gęsta dodać jeszcze 1-2 łyżki wody. Odstawić na 15 minut.

W międzyczasie w garnku rozgrzać olej, ma być go na tyle dużo by krewetki mogły swobodnie w nim pływać.

Trzymając za ogon zamaczać krewetki w tempurze i wrzucać na olej. Smażyć partiami, na lekko zloty kolor. Odkładać na papierowy ręczniczek. Podawać z słodko-ostrym sosem lub innym ulubionym.