Przepis
Składniki:
Krewetki królewskie, surowe (szare), oczyszczone
Olej do smażenia, np. arachidowy
Na tempurę:
¼ szklanki skrobi kukurydzianej + 1 łyżeczka
¼ szklanki mąki pszennej + 1 łyżeczka
½ jajka, roztrzepanego
1/3 szklanki zimnej gazowanej wody + 1-2 łyżki
Do podania:
Tajski słodki sos chili
Wykonanie:
Obie mąki przesiać do miski, dodać jajko i 1/3 szklanki wody, roztrzepać. Jeśli masa będzie za gęsta dodać jeszcze 1-2 łyżki wody. Odstawić na 15 minut.
W międzyczasie w garnku rozgrzać olej, ma być go na tyle dużo by krewetki mogły swobodnie w nim pływać.
Trzymając za ogon zamaczać krewetki w tempurze i wrzucać na olej. Smażyć partiami, na lekko zloty kolor. Odkładać na papierowy ręczniczek. Podawać z słodko-ostrym sosem lub innym ulubionym.