Awokado to niezwykle cenny produkt. Warto go spożywać w każdej postaci, ponieważ ma drogocenny wpływ na zdrowie. Najwięcej wartości znajdziemy w jego pestce:
-zmniejsza cholesterol
-poprawia krążenie
-normalizuje ciśnienie
-reguluje poziom cukru
-działa przeciwzapalnie
-poprawia trawienie
-wzmacnia odporność
-poprawia wygląd skóry
-zapobiega chorobom serca
-zawiera przeciwutleniacze
-zwiększa produkcję kolagenu
-przyspiesza odchudzanie
-łagodzi ból stawów
Jeśli znudziła ci się tradycyjna forma awokado, możesz przygotować z niego napar.
Przygotowanie:
#Umyj dokładnie pestkę z awokado.
#Susz ją przez 1-3 dni.
#Zdejmij z pestki skórkę i pokrój pestkę w małą kostkę.
#Włóż kostkę do piekarnika na 3-5 minut.
#Po tym czasie zmiksuj pestkę na proszek lub zetrzyj ją na tarce.
#Przesyp proszek do słoiczka i kiedy tylko nadejdzie cię ochota zalej łyżeczkę proszku wrzątkiem.