Pestki awokado zawierają bardzo dużą ilość substancji odżywczych!
Dla naszego zdrowia jest to bardzo cenne, dlatego dzisiaj zaprezentujemy powody dla których nie należy wyrzucać pestki awokado.
Pokażemy Wam także w jaki sposób można wykorzystać jej prozdrowotne właściwości.
CO ZAWIERA PESTKA AWOKADO?
- potas,
- flawonol,
- witaminę A,
- witaminę E,
- błonnik,
- przeciwutleniacze,
- kolagen.
CO MOŻEMY ZROBIĆ Z PESTKĄ?
Z pestki awokado możemy zrobić świetny dodatek do sałatek, deserów, ciast czy innych potraw.
Ma naprawdę bardzo przyjemny orzechowy aromat i bardzo dużo zalet jeżeli chodzi o poprawę naszego zdrowia.
JAK PRZYGOTOWAĆ PESTKĘ?
Pestkę należy zetrzeć na tarce.
Na początku należy dokładnie wytrzeć i osuszyć pestkę przy pomocy papierowego ręcznika.
Następnie odkładamy pestkę na bok, aż dokładnie wyschnie.
Utworzy się na niej warstwa której należy się pozbyć.
Ta warstwa będzie przypominała suchą skórkę – obieramy pestkę z tej skórki.
Następnie ścieramy pestkę na tarce o małych oczkach.
Produktem końcowym będzie proszek który należy przechowywać w szczelnym zamknięciu w miejscu nie narażonym na wilgoć.
JAKIE WŁAŚCIWOŚCI MA PESTKA AWOKADO?
Pestka awokado ma wiele właściwości.
Do najważniejszych z nich możemy zaliczyć:
- poprawia trawienie,
- poprawia wygląd naszej skóry,
- wzmacnia włosy,
- nadaje włosom blasku,
- zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego,
- niweluje bóle i zapalenia stawów,
- działa przeciwzapalnie,
- zwalcza artretyzm,
- niweluje infekcje układu pokarmowego,
- zwiera kolagen więc odmładza naszą skórę,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- działa przeciwnowotworowo,
- łagodzi bóle menstruacyjne,
- ma właściwości antybakteryjne,
- ma właściwości antyoksydacyjne.