Awokado to wyjątkowo zdrowy owoc. Zawarte w nim witaminy, kwasy tłuszczowe i minerały doskonale wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Zapominamy jednak, również w pestkach owoców znajdują się bardzo zdrowe substancję, a w pestce awokado jest ich wyjątkowo dużo.
Choć prawdopodobnie do tej pory wyrzucaliście pestki awokado do kosza, po przeczytaniu tego, jakie posiadają właściwości, już nigdy tego nie zrobicie.
Pesti awokado:
#Zawierają więcej przeciwutleniaczy niż owoce, warzywa, a nawet zielona herbata.
#Obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom serca.
#Zmniejszają obrzęki i stany zapalne w organizmie.
#Wspomagają pracę układu pokarmowego.
#Łagodzą zaparcia i biegunki.
#Pomagają w leczeniu wrzodów żołądka.
#Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
#Wzmacniają układ dopornościowy.
Działają antynowotworowo.
W jakiej postaci najlepiej spożywać pestki awokado?
Pestkę należy wyjąć z owocu i pozostawić na 2-3 dni w suchym miejscu. Po tym czasie nie jest już on tak wilgotna i bez problemu możemy zetrzeć ją na tarce. Startą pestkę możesz dodawać do sałatek, koktajli, zup, sosów, itd.