Poznaj właściwości pestki awokado, a już nigdy jej nie wyrzucisz

Agnieszka
Zdrowie
18.01.2017 17:12
Poznaj właściwości pestki awokado, a już nigdy jej nie wyrzucisz

Awokado to wyjątkowo zdrowy owoc. Zawarte w nim witaminy, kwasy tłuszczowe i minerały doskonale wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Zapominamy jednak, również w pestkach owoców znajdują się bardzo zdrowe substancję, a w pestce awokado jest ich wyjątkowo dużo.

Zdjęcie Poznaj właściwości pestki awokado, a już nigdy jej nie wyrzucisz #1

Choć prawdopodobnie do tej pory wyrzucaliście pestki awokado do kosza, po przeczytaniu tego, jakie posiadają właściwości, już nigdy tego nie zrobicie.

Pesti awokado:

#Zawierają więcej przeciwutleniaczy niż owoce, warzywa, a nawet zielona herbata.

#Obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom serca.

#Zmniejszają obrzęki i stany zapalne w organizmie.

#Wspomagają pracę układu pokarmowego.

#Łagodzą zaparcia i biegunki.

#Pomagają w leczeniu wrzodów żołądka.

#Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

#Wzmacniają układ dopornościowy.

Działają antynowotworowo.

W jakiej postaci najlepiej spożywać pestki awokado?

Pestkę należy wyjąć z owocu i pozostawić na 2-3 dni w suchym miejscu. Po tym czasie nie jest już on tak wilgotna i bez problemu możemy zetrzeć ją na tarce. Startą pestkę możesz dodawać do sałatek, koktajli, zup, sosów, itd.