Rolada biszkoptowa ze śmietaną i galaretką

Ciasta
08.11.2017 13:46
Rolada biszkoptowa ze śmietaną i galaretką

Dla miłośników konkretnych smaków rozdział z daniami głównymi oferuje rigattoni z brokułami i łososiem w sosie serowym, czy łopatkę wieprzową w kiszonej kapuście z ananasem. Wśród zup znajdziemy m.in przepis na kuszącą tajską zupę dyniową, migdałową zupę z ryżem i cynamonem, czy chłodnik z melona z imbirem i granatem. Dodatkowo: 1 galaretka 200 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 1/2 opakowanie fixu do śmietany ( w oryginale 5 łyżek żelatyny plus 6 łyżek ciepłej wody) Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przepisów jest sporo, część z nich jest klasyczna jak wspomniana wyżej rolada, ryż zapiekany z jabłkami, czy serowy domek zwany u mnie Chatką Baby Jagi lub Chatką Puchatka : ) Warto zaznaczyć, że przepisy nie wymagają trudno dostępnych składników : ) Książka bardzo przypadła mi do gustu i jestem pewna, że każdy z Was znajdzie w niej coś dla siebie. Składniki (użyłam zwykłej dużej blachy, ale polecam tą z wyposażenia piekarnika): 5 jajek wielkość L 5 łyżek drobnego cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przekąski zaskakują ciastkami z fetą i ziołami, czy carpaccio z kaczki z grejpfrutem. Każdy przepis został opatrzony pięknymi zdjęciami, które wprost zachęcają do jedzenia, a dodatkowo dzięki miniaturkom możemy podpatrzyć jak kolejno wygląda proces przygotowania dania, co na pewno ułatwi pracę w kuchni osobom początkującym. Są również mniej tradycyjne smaki jak muffiny buraczkowe z rodzynkami, czy brownie z fasoli. Organizacja pracy, czyli jak przetrwać w kuchni Sztuczki magiczne, czyli jak ułatwić sobie pracę w kuchni Do masy przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Zaraz po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto na ściereczkę kuchenną i delikatnie zdjąć papier do pieczenia, a następnie zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystudzenia. Przepisy w początkowych rozdziałach są zazwyczaj mniej klasyczne, ale nadal proste do przygotowania, zwłaszcza dla początkujących w kuchni. Bardzo lubię poprzednią część, więc jestem trochę nieobiektywna i od początku miałam przeczucie, że ta część również przypadnie mi do gustu : ) Książka została podzielona na następujące rozdziały:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/rolada-biszkoptowa-ze-smietana-i-galaretka/