Brioche

Katarzyna
Ciasta
07.11.2017 17:35
Brioche

Składniki na 2 sztuki: 1/3 szklanki ciepłego mleka 3,2 % 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 5 jajek 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli 1/3 szklanki cukru 170 g miękkiego masła - Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 2 godziny. Miksować jeszcze minutę na wysokich obrotach, a potem 5 minut na średnich. Miksować przez 1-2 minuty na małych obrotach, a potem dosypywać resztę mąki (pół szklanki). Znowu przykryć i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Brioche Najlepszy przepis na drożdżową babę, idealną na Wielkanoc. Posypać je kolejną szklanką mąki i odstawić na 40 minut. Ciasto najlepiej zagnieść wieczorem i pozostawić na noc w lodówce. Z każdej oderwać 1/3 ciasta i uformować z niej kulkę, a z reszty większą kulę. - Wyrabiać kilka minut, aż masło zostanie całkowicie wchłonięte przez ciasto, które będzie kleiste i miękkie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2015/02/brioche.html