Składniki na formę o śr. 26 cm: na spód tarty: 200 g mąki 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka zimnej wody na Creme Patissiere: 3 żółtka szklanka mleka 50 g cukru łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: 500 g truskawek 2-3 łyżki dżemu truskawkowego Na spód wystudzonej tarty wyłożyć krem, na wierzchu ułożyć truskawki. - Dżem podgrzać i z pomocą pędzelka posmarować nim owoce. Tarta z kremem waniliowym i truskawkami Tarta na delikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i dokładnie zmiksować. Przelać go na talerz i przykryć folią spożywczą tak, aby przylegała do kremu. - Wstawić do lodówki na około godzinę i podawać. Wstawić formę z ciastem i piec około 25-27 minut do lekkiego zezłocenia. - Truskawki umyć, jeżeli są zbyt duże - pokroić na kawałki.