Składniki: Ciasto na pizze – z przepisu przygotujecie 2 duże pizze: 25 g świeżych drożdży (lub 1 pełna łyżka suchych) 500 g mąki pszennej (+ do podsypania rąk, w zależności od rodzaju mąki czasem należy dodać jej ciut więcej) 350 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju szczypta soli szczypta cukru Dodatki (na 1 pizze, drugą podałam w innej wersji): około 250 g mozzarelli 1 kiełbasa palcówka – do kupienia w sklepie Podlaska Chata 1 mała czerwona papryka 1/3 cebuli listki bazylii Prosty sos do pizzy: 1 puszka pomidorów bez skórki 1 płaska łyżka octu balsamicznego 3-4 listki bazylii 0,5 łyżeczki suszonego oregano szczypta pieprzu (lub do smaku) 2 ząbki czosnku szczypta soli (lub do smaku) Przygotowanie: Dlatego dziś dzielę się z Wami nowym przepisem na ciasto na pizze. Domowa pizza – cienki spód puszyste chrupiące boki Przepisów na pizze znajdziecie na moim blogu kilka. Drugą część ciasta od razu przygotowujemy na drugiej blaszce lub przechowujemy pod przykryciem w czasie, gdy pierwsza pizza się piecze. Na spód nakładamy nasz sos pomidorowy, następnie sypiemy mozzarelle (w wiórkach lub kosteczkach), układamy plasterki kiełbasy, pokrojoną paprykę i cebulę. Przygotowujemy ciasto na pizze: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i mieszamy składniki. Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg). Ciasto można też podzielić na więcej części, jeśli chcemy zrobić np. 3 mniejsze pizze. Smacznego *na podstawie przepisu z tej strony, z małymi zmianami Odstawiamy na 5 minut na bok. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju) i nasze rozrobione drożdże.