Jeżeli od dłuższego czasu odchudzasz się, walczysz z podjadaniem i odmawiasz sobie ulubionych przekąsek to być może to rozwiązanie jest właśnie dla Ciebie.
Większość z nas lubi sobie pochrupać czipsy, orzeszki czy paluszki – niestety tego typu produkty są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.
Są także wrogiem szczupłej sylwetki.
Jednak nie musisz całkowicie rezygnować z podjadania.
Dzisiaj zaprezentujemy świetny przepis na dietetyczne czipsy z jabłek!
Wszystko czego potrzebujesz to:
- jabłka,
- przyprawa np. cynamon.
Na początku umyj dokładnie jabłka i pokrój je na ćwiartki.
Następnie pozbądź się gniazd nasiennych.
Kolejnym krokiem jest pokrojenie jabłek w plasterki – nie grubsze niż 3mm.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż jabłka w taki sposób, aby nie nachodziły na siebie.
Jeżeli chcesz to posyp jabłka jakąś przyprawą np. cynamonem który dodatkowo podkręci Twój metabolizm.
Piekarnik należy nastawić na termoobieg i temperaturę nie wyższą niż 50°C.
Takie suszenie jabłek jest dosyć czasochłonne – może potrwać ok 3-4 godziny.
Sprawdzaj co jakiś czas jak bardzo są już wysuszone – im dłużej będą w piekarniku tym będą bardziej suche – trzymaj je według uznania.