Trzeba jeść wszystkie warzywa i to jak najwięcej – niezależnie od ich koloru.
Jednak kolor warzyw ma znaczenie.
Dzisiaj przedstawimy krótką charakterystykę poszczególnych grup-kolorów warzyw.
CZERWONE WARZYWA
Czerwone warzywa świetnie wpływają na serce.
Zawdzięczamy to antyutleniaczom takim jak likopen.
Działa on przeciwnowotworowo, a także skutecznie obniża cholesterol.
Grupa czerwonych warzyw zawiera także dużo potasu, który reguluje rytm pracy serca, a także ciśnienie krwi.
Do tej grupy możemy zaliczyć:
- pomidory,
- paprykę czerwoną,
- buraki,
- rzodkiewkę.
ZIELONE WARZYWA
Zielone warzywa zawierają chlorofil.
Wspomaga on pracę wątroby i oczyszcza nasz organizm z toksyn.
Zielone warzywa to świetne źródło witamin A, C i E.
Warto codziennie jeść warzywa z tej grupy.
Wybór jest naprawdę spory:
- sałata,
- szpinak,
- brokuły,
- szparagi,
- brukselka,
- natka pietruszki,
- rzeżucha,
- i inne.
BIAŁE WARZYWA
Białe warzywa zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, a także allicyny o działaniu przeciwbakteryjnym.
Warzywa te łagodzą dolegliwości związane z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
To właśnie stąd wzięło się stwierdzenie, że czosnek to "naturalny antybiotyk".
Do tej grupy zaliczamy:
- czosnek,
- cebulę,
- kalafior,
- cykorię
- por.