Łącznie: 2 godz. 30 min. Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną Potrzebne składniki 1 duża kaczka 700 g mięsa z udek kurczaka 2 pomarańcze 2 jabłka 4 garście żurawiny 1 cebula 2 jajka 1 czerstwa bułka kajzerka 3/4 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki chilli 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki gęsiego smalcu lub oleju sól (pieprz) Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Dodajemy do farszu 2 jajka, sól, pieprz, chilli, rozmaryn, majeranek, skórką z pomarańczy, dzwonka z pomarańczy,resztę żurawiny i obrane pokrojone w ósemki jabłka. Wmasowujemy przyprawy w kaczkę i odstawiamy najlepiej na noc lub na kilka godzin. Zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy podlewając często wyciśniętym wcześniej sokiem z pomarańczy i powstałym sosem, jeszcze przez ok. 70 minut. A czemu by nie, jeśli w środku ma jeszcze pomarańcze, jabłka i żurawinę to razem komponują się w pyszne, aromatyczne odświętne wręcz danie. Kaczkę również smarujemy po wierzchu tłuszczem i wstawiamy na 20 min w temperaturze 220 stopni. Drobno siekamy cebulę i smażymy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do lekkiego zeszklenia. Mieliśmy wczoraj małe świętowanie i zagościła na stole obok ziemniaczków i buraczków na ciepło. Idealnie się sprawdza ten przepis na święta lub inne uroczystości. Krojona w plastry z dodatkiem pomarańczowego sosu jaki powstał przy pieczeniu.