Składniki: 1 kg oczyszczonych, krojonych flaków wołowych 0.5 kg wołowiny (szponder) 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przyprawy do smaku: majeranek listki laurowe pieprz czarny w ziarnkach ziele angielskie sól imbir gałka muszkatołowa papryka ostra i słodka 3.Flaki, szponder i włoszczyznę wrzucamy z powrotem do ugotowanego bulionu i doprawiamy do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i papryką. 3.Flaki, szponder i włoszczyznę wrzucamy z powrotem do ugotowanego bulionu i doprawiamy do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i papryką. Przelewamy z powrotem do flaków, mieszamy i ewentualnie całość doprawiamy do smaku. Przelewamy z powrotem do flaków, mieszamy i ewentualnie całość doprawiamy do smaku. Podlewamy bulionem z flaków i energicznie mieszamy dla uzyskania jednolitej konsystencji. Podlewamy bulionem z flaków i energicznie mieszamy dla uzyskania jednolitej konsystencji.