Składniki na ciasto: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 3 niepełne szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 15 dag miękkiego masła Cukier waniliowy lub esencja waniliowa Szczypta soli Nadzienie szarlotki: 2 kg kwaśnych jabłek, najlepiej Szara Reneta lub Antonówka ½ łyżeczki cynamonu ⅓ szklanki cukru łyżka masła 2 łyżki cukru waniliowego trochę przegotowanej i gorącej wody Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci. Pokrojone jabłka wrzucamy do dużego rondla, dolewamy ¼ szklankę wody i dodajemy resztę składników. Dusimy, czasem mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się. Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy i przesiewamy do dużej miski.