Łącznie: 1 godz. 30 min. Keks pieczarkowy Potrzebne składniki Ciasto 125 g margaryny 4 jajka 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki papryki słokiej pół łyżeczki majeranku Dodatki 300 g pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera 100 g dowolnej wędliny 1 papryka czerwona 2 łyżki natki pietruszki masło klarowane do smażenia bułka tarta do wysypania formy Sposób wykonania Pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Keks pieczarkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Do miski dodajemy pokrojoną w kostkę ciepłą margarynę, żółtka i połowę mąki zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Napakowany po brzegi dodatkami wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie wszystko mieszając. Przesmażamy cebulę na maśle, dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania wody. Wkładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Keks pieczarkowy z warzywami i wędliną, zapiekany w piecu jak ciasto.