Spód: 200 g herbatników pełnoziarnistych 100 g masła 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy Masa serowa: 650 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka Polewa: 150 g chałwy 1/2 szklanki śmietany 36% garść drobno pokrojonych migdałów lub orzechów Herbatniki dokładnie pokruszyć w malakserze. Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra). Dzisiaj ten sam sernik w wersji na pełnoziarnistych herbatnikach, z pyszną polewą z chałwy 🙂 Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką i cukrem pudrem. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i przestudzić. Przygotować polewę – chałwę pokruszyć widelcem, wymieszać ze śmietaną i podgrzać w małym garnuszku. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.