Przepis
Składniki:
30-40 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
2 łyżki ciepłej wody
1/2 kg przesianej mąki
1 szklanka ciepłego mleka
40 g miękkiego masła (ok. 3 czubate łyżeczki)
3 duże żółtka
50 - 60 g cukru (ok 8 łyżeczek)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
Drożdże pokruszyć w miseczce. Wlać ciepłą wodę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i cynamon.
Dodać mleko, masło, żółtka i rozczyn drożdżowy.
Wszytko razem wymieszać (ja mieszałam robotem)
Następnie ugniatać ok. 5 minut.
Odstawić pod przykryciem na 1,5 - 2h.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 1cm i wycinać szklanką o średnicy ok 6 cm pączki, w środku wykroić dziurkę np. kieliszkiem lub nakrętką.
Wykrojone pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Smażyć na głębokim oleju nagrzanym do 150 - 170 stopni po ok 2 min każdą stronę.
Wystudzone dekorować lukrem lub polewą czekoladową. Można posypać kolorową posypką.
Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
ok. 3 - 4 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
Polewa czekoladowa:
ok. 50 ml śmietanki kremówki 36 %
2 łyżki ciepłej wody
100 - 120 g czekolady gorzkiej lub białej
Śmietanę wlać do miski, dodać wodę i połamane kostki czekolady.
Miskę postawić nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna).
Czekać, aż czekolada się rozpuści. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Jeżeli polewa będzie za gęsta to można dodać jeszcze jedną łyżkę wody.
W jeszcze ciepłej polewie maczać pączki.