Amerykańskie pączki- Przepis

Krzysztof
Przepisy
11.04.2014 20:32
Amerykańskie pączki- Przepis

Przepis

Składniki:

30-40 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)

2 łyżki ciepłej wody

1/2 kg przesianej mąki

1 szklanka ciepłego mleka

40 g miękkiego masła (ok. 3 czubate łyżeczki)

3 duże żółtka

50 - 60 g cukru (ok 8 łyżeczek)

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki cynamonu

Drożdże pokruszyć w miseczce. Wlać ciepłą wodę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży

Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i cynamon.

Dodać mleko, masło, żółtka i rozczyn drożdżowy.

Wszytko razem wymieszać (ja mieszałam robotem)

Następnie ugniatać ok. 5 minut.

Odstawić pod przykryciem na 1,5 - 2h.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 1cm i wycinać szklanką o średnicy ok 6 cm pączki, w środku wykroić dziurkę np. kieliszkiem lub nakrętką.

Wykrojone pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Smażyć na głębokim oleju nagrzanym do 150 - 170 stopni po ok 2 min każdą stronę.

Wystudzone dekorować lukrem lub polewą czekoladową. Można posypać kolorową posypką.

Lukier:

1,5 szklanki cukru pudru

ok. 3 - 4 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

Polewa czekoladowa:

ok. 50 ml śmietanki kremówki 36 %

2 łyżki ciepłej wody

100 - 120 g czekolady gorzkiej lub białej

Śmietanę wlać do miski, dodać wodę i połamane kostki czekolady.

Miskę postawić nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna).

Czekać, aż czekolada się rozpuści. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Jeżeli polewa będzie za gęsta to można dodać jeszcze jedną łyżkę wody.

W jeszcze ciepłej polewie maczać pączki.