Pączki amerykańskie - PRZEPIS

Ewelina
27.12.2013 9:15
Pączki amerykańskie - PRZEPIS

Przepis

Składniki:

40 g świeżych drożdży

1/2 kg mąki

1 szklanka ciepłego mleka

4 łyżki ciepłej wody

2 łyżki masła

2 łyżki margaryny

3 żółtka

60g cukru

szczypta soli

3 łyżki cukru pudru

łyżeczka soku malinowego lub barwnik spożywczy

kolorowa posypka do dekoracji

Jak zrobić pączki „donuts”

Drożdże zalać ciepłą wodą i dokładnie wymieszać z łyżką cukru, aż do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż wytworzy się piana (ok. 10 minut).

Następnie wymieszać w misce wszystkie składniki mikserem: mąkę, cukier, mleko, masło, żółtka, sól i drożdże, aż powstanie jednolita masa przypominająca konsystencją plastelinę.

Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, należy je rozwałkować na grubość ok. 1cm i wycinać za pomocą szklanki pączki – mniejszy otwór wycinamy kieliszkiem. Wycięte krążki znów przykryć i zostawić na kolejne 30 minut.

Smażyć w 170 stopniach po kilka minut z każdej strony.

Cukier puder rozrobić w wodzie lub mleku, aż powstanie z niego lukier. Można zabarwić go sokiem lub barwnikiem spożywczym. Ostudzone pączki ozdobić lukrem i udekorować kolorową posypką.