Polecane przepisy z owocami morza: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – przepis na ośmiornicę – kalmary w czosnku kalmary w czosnku Przygotowanie: ok 40 minut Ilość porcji: 2 porcje Składniki: – 2 spore kalmary w całości – 4 ząbki czosnku – 1/3 szklanki oliwy z oliwek – sok z połowy cytryny – sól i pieprz – 5 sporych ziemniaków – 2 spore garści świeżych liści szpinaku PRZYGOTOWANIE: Jak tylko w sklepie uda mi się dostać kalmary nie takie pokrojone ale w całości, a tym bardziej jak są świeże, nie waham się wcale i kupuję od razu. Przygotujcie zalewę – oliwę (3/4 podanej porcji) wymieszajcie z przepuszczonym przez praskę lub zgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodajcie oliwę z czosnkiem której używaliście do marynowania, odrobinę soli i pieprzu, a po ok 1-2 min zdejmijcie z patelni. W tym czasie obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dość dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kalmary jadłam prawie codziennie – prawie w każdej restauracji były genialne i czosnkowe. Podawajcie kalmary z cząstką cytryny do pokropienia oraz z dodatkiem ziemniaków ze szpinakiem. Z kalmarów postarajcie się zdjęć czosnek w którym się marynowały. Połóżcie na patelnię i przez 2-3 min szybko podsmażcie z każdej strony.