Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mleka sól, pieprz, majeranek do smaku cebula 2 ogórki kiszone kawałek kiełbasy lub boczku natka pietruszki mąka pszenna olej rzepakowy papryka ostra Jak przygotować zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Obsmażamy rolady z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlewamy szklanką wrzącej wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, dusimy zrazy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 15-20 minut) a jednocześnie powstanie pyszny, pieczeniowy sos. W necie widziałam nazwę na tak przygotowane mięso – oszukane zrazy, które do złudzenia wyglądają jak wołowe zrazy zawijane, ja nawet farsz robię do nich taki sam jak do nadziania rolad wołowych: ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasę. Dzisiaj Wam polecam na obiad pyszne faszerowane zrazy z mięsa mielonego, podane z ziemniakami i tartymi burakami. Dzielimy masę mięsną na 4 części, każdą część przekładamy na folię spożywczą, masę dokładnie rozpłaszczamy, nakładamy farsz z siekanego ogórka kiszonego, cebuli i boczku lub kiełbasy. Wszystkie składniki na farsz drobno siekam, aby nie przebijały delikatnych ścianek rolad z mięsa mielonego.