Wzorowałam się na przepisie bistro mamy Domowa kostka bulionowa warzywno-drobiowa 300 g mięsa z podudzi kurczaka lub jedna pierś (opcjonalnie mięso oddzielone z korpusów) 2-3 marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1/3 selera por mały cebula 2 ząbki czosnku opcjonalnie 1 pomidor kilka igieł rozmarynu pęczek świeżego lubczyku pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz świeżo mielony lub 3 ziarna pieprzu 150 g soli morskiej gruboziarnistej 100 g wody lub białego wina Mięso (surowe) zmielić w maszynce albo rozdrobnić za pomocą blendera. Jeśli wykluczysz dodatek mięsa uzyskasz kostkę warzywną, jeśli dodasz trochę mięsa wołowego uzyskasz kostkę wołową. Cebulę pokroić na cząstki i opiec nad gazem lub na suchej patelni. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 30-40 minut często mieszając, żeby się nie przypaliło. Taka kostka to naprawdę fajna sprawa, prosta w przygotowaniu, tania, długoterminowa i przede wszystkim zdrowa, jeśli cenisz sobie zdrową kuchnię. Warzywa obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić malakserem.