Nasz tata pierogi z różnymi farszami przygotowywał bardzo często, kilka razy w sezonie letnim robił pierogi z jagodami i pierogi z kurkami, własnoręcznie zagniatał ciasto na pierogi, na dużo pierogów, przynajmniej 100 sztuk i nadziewał ciasto własnoręcznie zebranymi w lesie kurkami, czasami innymi grzybami np. opieńkami. Składniki na ok. 30 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej ok. 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów dodatki: gęsta śmietana, podsmażona cebulka Farsz: 500 g kurek 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego 2 cebule 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki dodatki: podsmażona cebulka, kurki, gęsta śmietana, Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz do pierogów. Pierogi z kurkami gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju, po wypłynięciu na powierzchnię pierogi gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty w zależności od ich wielkości, wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na blogu jest przepis na pierogi z kurkami, ale w ziemniaczanym cieście i kluski ziemniaczane z kurkami. Pierogi z kurkami podajemy z podsmażoną cebulką, całymi kurkami i ewentualnie z gęstą śmietaną. Najlepsze pierogi z kurkami z podsmażoną cebulką i obsypane resztą kurek z farszu to wspomnienie lata. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, na których układamy farsz z kurek (ok. 1 łyżki), lepimy pierogi tak jak umiemy, albo pomagamy sobie specjalną zlepiarką do formowania pierogów 😉 Oprócz zup z kurek, zawsze po każdym grzybobraniu lepię moje ulubione pierogi z kurkami . Pierogi z kurkami to proste ciasto, proste danie, ale o niezapomnianym smaku, obecnie należy do ekskluzywnych dań, gdyż kupne kurki są bardzo drogie.