Pierogi ziemniaczane z pieczarkami

Obiad
30.10.2017 7:01
Pierogi ziemniaczane z pieczarkami

Ciasto na pierogi: - 1 kg ziemniaków - 3 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka masła Farsz: - 0,5 kg pieczarek - 1 mała cebula - sól - pieprz - 1/2 natki pietruszki Ciasto podziel na mniejsze części i cienko rozwałkuj (nieco grubiej niż tradycyjne ciasto na pierogi) na blacie posypanym mąką. Po ostudzeniu ugnieć je ubijaczką do ziemniaków i wymieszaj z solą, masłem, mąką (najpierw dodaj 2,5 szklanki mąki) i jajkami. Dodatkowo: - kilka gałązek natki pietruszki - jogurt grecki - olej rzepakowy Farsz: Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Pierogi z ugotowanych ziemniaków, nadziewane farszem z pieczarek. Przepis powstał w ramach kampanii Ziemniaki czy kartofle?, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. www.ziemniakiczykartofle.pl Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/pierogi-ziemniaczane-z-pieczarkami/